Čaputová: A Sajó halott, és szó szerint megöli Gömör potenciálját

A Sajó halott, és szó szerint megöli a gömöri régió természeti szépségekben és turisztikai lehetőségekben rejlő potenciálját. A folyó vizében egyetlen élőlény sem volt képes életben maradni – jelentette ki kedden Zuzana Čaputová köztársasági elnök Alsósajón tett látogatása során.

„Sajnos közel öt hónap alatt nem történt meg az, aminek meg kellett volna, mégpedig a szennyezés megállítása és a helyreállítás” – mondta az elnök asszony. Az államfő találkozott Alsósajó polgármesterével, aktivistákkal és Peter Žitňannal, a Vasércbányák (Rudné Bane) állami vállalat igazgatójával. Leszögezte, a Sajó folyó szennyezése több minisztériumot érintő probléma, és nagyra értékelte Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszternek azt a döntését, hogy javaslatot terjesztett a kormánynak elé a rendkívüli helyzet kihirdetésére. „Nagyon örülök, ha ez a látogatásom is impulzus volt ahhoz, hogy a környezetvédelmi miniszter tegnap bejelentse, a következő kormányülésen, remélhetőleg már holnap, döntés születik a rendkívüli helyzet kihirdetéséről” – mondta az államfő.

„A rendkívüli helyzet kihirdetése lehetővé tenné a helyreállításra és a csatorna átalakítására szánt összegek elosztását”– tette hozzá Čaputová. Felhívta a figyelmet más régi, használaton kívüli bányák állapotára, valamint más környezeti terhelésekre az ország különböző részein, amelyeket meg kell szüntetni.

A Sajó vizét február közepén festette vörösre az alsósajói Siderit vasércbányából kifolyó víz. Június közepén a bányában elkezdtek dolgozni azon, hogy minél kevesebb szennyezett víz kerüljön a folyóba, ennek ellenére a víz egy része továbbra is a folyóba ömlik.

„Elkészítettük a bánya déli részét érintő szivattyúzási teszt tervét, ezen a helyen tiszta víz gyűlt össze. Úgy véljük, ennek a tiszta víznek az átszivattyúzásával csökkenthetnénk az ásványi anyagokkal erősen szennyezett víz nyomását” – mondta a TASR-nek Žitný, és hozzátette, az erre vonatkozó kérvényt jelenleg a rozsnyói állami vízügyi hivatal vizsgálja.

Gömöri munkalátogatása első napján az elnök asszony Tornaljára is ellátogatott, ahol felkereste az Integrált Gondozóügynökséget (Agentúra integrovanej starostlivosti) és találkozott az önkormányzat, valamint a Mikrorégió Önkormányzatainak Szövetsége képviselőivel. Szerdán (július 20.) Nagyrőcére és a Murányi Fennsík Nemzeti Parkba látogat az államfő.

  • forrás, fotó: tasr

Related Posts

A környezetvédelmi minisztérium még mindig tárgyal a Sajó szennyezésének kezeléséről
Zuzana Čaputová nem indul újra az államfői posztért
Čaputová kinevezte a szakértői kormányt