Aki nem a lakhelyén szavaz, augusztus 16-tól kérheti a választói igazolványt az önkormányzattól

Augusztus 16-tól lehet kérni a helyi önkormányzattól választói igazolványt, amellyel az állandó lakhelyen kívül lehet szavazni a szeptemberi választáson, az ország bármelyik szavazóhelyiségében. A választói igazolványt az állandó lakhely szerinti önkormányzattól kell kérni. Elektronikus úton szeptember 8-ig lehet kérvényezni, ám személyesen még a szavazás előtti napon, tehát szeptember 29-én is el lehet intézni.

Ha e-mailben is ki lehet kérni az igazolványt, akkor annak címét augusztus 10-ig kell közzétennie a községnek a hivatali hirdetőtáblán és a honlapján.

„A választói igazolvánnyal bármelyik szavazókörben lehet szavazni, abban is, amelybe az állandó lakhelye szerint eredetileg is tartozik a választópolgár” – közölte a belügyminisztérium.

Az önkormányzat három napon belül ajánlott levélben a kérvényező állandó lakhelyére küldi a választói igazolványt, ha a kérvényező nem ad meg más címet.

Személyesen még a választás előtti utolsó napon is ki lehet kérni az igazolványt a hivatalban, ügyfélfogadási időben, és az önkormányzat azt megvárásra elkészíti. Aki nem tud személyesen intézkedni a hivatalban, egy megbízott személynek felhatalmazást adhat erre.

Ha a választói igazolvány megrongálódik, elveszik vagy ellopják, a község már nem ad ki újat. A szavazóhelyiségben a választói igazolvánnyal együtt a személyi igazolványt is fel kell mutatni.

A választás szeptember 30-án lesz.

  • forrás: tasr, fotó: minv.sk

Már 20 jelölttel kevesebb van a választási listákon

Választás 2023: Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be a választó

24 párt és egy koalíció indul a szeptemberi választásokon

Related Posts

Kormányalakítás: memorandumot írt alá a Smer, a Hlas és az SNS
A statisztikai hivatal a volbysr.sk oldalon fogja közzétenni a választási eredményeket
A választás napján több mint 6500 rendőr fog felügyelni a közbiztonságra