A kórházban fekvők előre igényelhetnek választói igazolványt

A kórházban fekvők előre igényelhetnek választói igazolványt

Azok a választópolgárok is kérhetnek választói igazolványt, akik a választás napján tervezett kórházi kezelésen vesznek részt az állandó lakóhelyükön kívül – hívja fel a figyelmet a belügyminisztérium. Azok a vádlottak és elítéltek, akik a választás napján fogdában vagy börtönben vannak, szintén igényelhetnek ilyen igazolványt, és hordozható szavazóurnába adhatják le a voksukat.

Választói igazolványt szeptember 8-ig lehet igényelni e-mailben vagy levélben. Személyesen legkésőbb a parlamenti választást megelőző napon, szeptember 29-én lehet kérni az igazolványt a választópolgár állandó lakóhelye szerinti önkormányzaton. A kártya felmutatásával az országban bárhol lehet szavazni.

Az önkormányzatok kötelesek a hivatalos hirdetőtáblán és – ha van – a település honlapján közzétenni azt az e-mail-címet, ahol a választói igazolványt kérni lehet.

Ha a választópolgár e-mailben vagy levélben kéri az igazolványt, az önkormányzat legkésőbb a kérvény beérkezését követő három munkanapon belül kiküldi a választópolgár állandó lakcímére, kivéve, ha a választópolgár más címet jelöl meg a kérvényben. A dokumentumot ajánlott levélben küldik ki, amit a címzett személyesen vehet át.

Az önkormányzat nem állít ki választói igazolványt annak a választópolgárnak, aki levélben akar szavazni, kivéve, ha a választópolgár törli a levélben szavazásra vonatkozó kérvényét, és a választási anyagot tartalmazó borítékot kézbesíthetetlennek minősítve visszaküldték külföldről a belügyminisztériumba.

A választás napján a választópolgárnak a személyigazolványával kell igazolnia magát a választási bizottság előtt, és be kell mutatnia a választói igazolványt, amit a szavazókör választási bizottsága átvesz a választópolgártól, és a választói névjegyzékhez csatolja.

Az előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják. A választáson 24 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul.

  • forrás, fotó: tasr

131 országból akarnak levélben szavazni, a legtöbben Csehországból

Választás 2023: Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be a választó



Hagyj üzenetet