Az egészségkárosult választónak segíthet egy másik személy a szavazólap kitöltésénél

Az a választópolgár, aki egészségi okokból nem tudja maga kitölteni a szavazólapot, vagy nem tud írni-olvasni, más személy segítségével töltheti ki a szavazólapot. Ha a választó ezt közli a szavazóhelyiségben a választási bizottsággal, joga van egy másik személyt megkérni, aki bekíséri őt a szavazófülkébe, és az utasításai alapján ő tölti ki helyette a szavazólapot, majd beteszi a borítékba. A választási bizottság tagja azonban nem segíthet a szavazólap kitöltésében.

„Ilyen esetekben a választási bizottság valamelyik tagja a választónak és a segítőjének is elmagyarázza a szavazás menetét, és tájékoztatja őket, hogy választási korrupciónak minősül a szavazás befolyásolása vagy meghiúsítása” – közölte honlapján a belügyminisztérium.

Ha az egészségkárosult választó az urnába sem tudja bedobni a borítékot, ezt szintén megteheti helyette a segítője, de a választási bizottság tagja ebben sem vehet részt.

Az előrehozott választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

A visszalépő jelöltek listáját kifüggesztik a szavazóhelyiségben

Személyesen egészen szeptember 29-ig lehet kérni választói igazolványt

Választás 2023: Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be a választó

Related Posts

A gombaszögi Andrássy-kúria is harcba szállt az Év műemléke díjért
Kormányalakítás: memorandumot írt alá a Smer, a Hlas és az SNS
A statisztikai hivatal a volbysr.sk oldalon fogja közzétenni a választási eredményeket