Szeptember végéig lehet egészségbiztosítót váltani

Szeptember végéig van lehetőség egészségbiztosítót váltani – emlékeztetett az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS). A hivatal arra kéri az embereket, hogy legyenek körültekintőek. Az állami tulajdonban levő Általános Egészségbiztosító, illetve a Dôvera és az Union magán egészségbiztosító közül választhatnak a lakosok.

„Sokszor kapkodva, a következményekre nem gondolva írják alá a jelentkezési lapot a biztosítóval az ügyfelek, megadják személyes adataikat, aztán pedig azt mondják, hogy nem ők írták alá a jelentkezési lapot, az aláírásukat meghamisították és így tovább. Aki úgy gondolja, hogy visszaéltek a személyes adataival, annak azt javasoljuk, tegyen feljelentést a rendőrségen. Október 31-ig bármikor indoklás nélkül visszavonható a jelentkezési lap” – mondta Renáta Bláhová, a felügyeleti hivatal elnöke.

Bláhová rámutatott, előfordultak már olyan esetek, amikor az ügyfél tudta nélkül történt meg a biztosítóváltás, vagy amikor a közösen kitöltött jelentkezési lapon hamis vagy félrevezető információkat adott meg a kitöltésben segédkező személy. Bláhová azt javasolja, az ilyen eseteket jelentsék a hatóságnak. „Szeretnénk hinni, hogy az újonnan elfogadott jogszabályoknak megfelelően az egészségbiztosítók hatékony intézkedéseket hoztak az ilyen tisztességtelen gyakorlatok ellen, és az idei kampány tisztességesebb lesz” – tette hozzá.

Egészségbiztosítót évente egyszer lehet váltani, és csak egy biztosítóhoz lehet kérvényt benyújtani. Ha egy ügyfél több biztosítóhoz is jelentkezett, szeptember 30-ig vissza kell vonnia a kérvényeket, és egy biztosítót kell megjelölnie. Ha ezt elmulasztja, az összes kérvényét érvénytelennek tekintik. A változás a következő év január 1-jén lép érvénybe. A biztosított köteles tájékoztatni a munkáltatóját a változásról.

  • forrás, fotó: tasr

Related Posts

Szeptember végéig lehet egészségbiztosítót váltani
Nincs szükség beutalóra a szakorvoshoz