A polgárok jelentkezhetnek választási megfigyelőnek

A polgárok jelentkezhetnek választási megfigyelőnek

A szavazóhelyiségekben választási megfigyelők követhetik figyelemmel a voksolás menetét és a szavazatszámlálást. Bárki jelentkezhet választási megfigyelőnek, a helyi választási bizottság elnökénél kell jelentkeznie – tájékoztatta a TASR-t a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A megfigyelőnek be kell tartania a bizottsági elnök utasításait. Nem akadályozhatja a választási bizottság munkáját, nem zavarhatja a választás menetét, és nincs joga ellenőrizni a szavazók személyi adatait.

A megfigyelőket ki lehet utasítani a szavazóhelyiségből, ha megzavarnák a választás vagy a szavazatszámlálás menetét.

A parlamenti választásra nemzetközi szervezetek küldöttei is érkezhetnek megfigyelőnek. Eddig Szlovéniából, Dél-Koreából és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalától (ODIHR) jelezték a belügyminisztériumnak, hogy részt vesznek a választás lebonyolításának ellenőrzésében, az ODIHR küldöttsége pedig már meg is érkezett.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

  • forrás, fotó: tasr

Csak egyszer ad ki választói igazolványt az önkormányzat

Szombaton 50 szavazatszámláló központban fogják összegezni a választási eredményeket



Hagyj üzenetet