Soha el nem múló szeretet és ragaszkodás – gyászmie Franciska grófné emlékére

Soha el nem múló szeretet és ragaszkodás – gyászmie Franciska grófné emlékére

Ahogy 1904 óta minden évben, idén is megemlékeztek a helyiek Andrássy Franciska grófné halálának évfordulójáról a krasznahorkaváraljai mauzóleumban.

Gróf Andrássy Dénes szeretett felesége 1902-ben bekövetkezett halála után gyönyörű szecessziós sírhelyet építtetett, hogy ott helyezzék őket örök nyugalomra. Alapot hozott létre, hogy az utókor minden év október 26-án megemlékezzen nemes lelkű nejéről, akivel 36 évig éltek szeretetben, megértésben, és akivel közösen iskolákat, árvaházakat, kórházakat, egyesületeket, templomokat, rászorulókat támogattak.

A gyászmisét Dr. Vadkerti István helyi esperes-plébános celebrálta, aki beszédében kiemelte a grófi pár egymás iránt érzett, síron túl sem szűnő szeretetét, példaként állítva, ami “arra tanít, hogy a halál nem szakít el bennünket egymástól”. Mint elmondta: “…itt őrizzük az emlékét, itt őrizzük azt a szeretetet, ami őket összekapcsolta életükben. Tanítson bennünket, emlékeztessen arra, így is kell élnünk tovább a földi életünket, ha néha összetörve is, néha a nap elsötétül előttünk, de akkor sem szabad elfelejteni, kivel éltük le az életünket, kiért hoztuk a legtöbb áldozatot, kinek akartunk megadni mindent.”

A mise végén a résztvevők a helyi férfi énekkar közreműködésével elénekelték a Krasznahorka büszke vára… kezdetű dalt.

  • Rozsnyó-vidék, fotó, szöveg: Prékop Ivett


Hagyj üzenetet