A krasznahorkai vár teljes felújítása 2026-ban fejeződhet be

A krasznahorkai vár teljes felújítása 2026-ban fejeződhet be

A krasznahorkai vár felújítása, valamint a vár alatti területen az új építmények megvalósítása a projektdokumentáció és a kivitelező ütemterve szerint halad – tudtuk meg a krasznahorkai várban tartott sajtónapon. Gondok vannak viszont a tetővel és a vízvezetékkel, ezért kérdéses, hogy jövőre megnyitják-e legalább a vár egy részét. A teljes felújítás 2026-ra érhet véget.

Már közel 12 éve tart a krasznahorkai vár felújítása. Nagyon örülök, hogy a munkálatokban nagy haladást értünk el. Már elkezdődött az útépítés, lerakták a büfék alapjait, előrehaladtak a restaurálási munkák is” – jegyezte meg Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója, hozzátéve, a felújítási projekt a tervezett ütemterv szerint halad az alsó, a középső várban és a vár alatti részen. A felső vár helyreállítása jövő nyáron kezdődhet, a kormány döntése szerint a teljes felújításnak 2026-ban kell fejeződnie.

Mint elmondta, a munkák során műszaki problémák adódtak a tetővel kapcsolatban, egy részét el is kell távolítani. A másik hátráltató tényező a vízvezeték, ami nélkül elképzelhetetlen a vár működtetése, és tűzbiztonsági szempontból is elengedhetetlen. Ezzel kapcsolatban Krasznahorkaváralja községnek kell lépnie, hogy biztosítsa a vízvezeték kolaudációját és megtegye a szükséges hivatalos lépéseket.

Eltávolítják a múlt rendszerben végzett beavatkozások következményeit

A felújítási projekt nemcsak a tűzvész okozta károkat állítja helyre, hanem a szocializmus idején végzett nem megfelelő beavatkozásokat is eltávolítják, visszaállítva a műemlék eredeti jellegét. Máté Tímea, a SZNM Betléri Múzeum igazgatója és Erika Šmelková felújításért felelős projektmenedzser részletesen beszámoltak a felújításról, és a várban mutatták be az eddigi eredményeket.

Az alsó és a középső vár felújítás alatt álló belső tereinek nagy részén befejezték a bontási és szétszerelési munkálatokat. Eltávolították az újkori konstrukciókat (padlózatot, burkolatokat) és a nem megfelelő, főleg cement akapú anyagokat. A restaurátorok felügyelete mellett kivésték a csatorna- és kábelvezetékeket. Az építkezési munkák során régészeti kutatásokat végeznek, és a régészek felügyelik az összes ásási munkálatot is.

Az alsó- és középső várban folynak a restaurálási munkák, mint a külső és belső vakolatok felújítása, a falak és mennyezetek felületi kezelése, a kőből készült bejáratok, lépcsők és egyéb kő- és faelemek felújítása. Az alsó várban és a Franciska múzeumban új padlóalapokat raknak le, és ugyanitt befejeződött az értékes 16. századi reneszánsz mennyezet felújítása – számoltak be a múzeum illetékesei. A Rákóczi-traktusban folyik a statikailag sérült tornác helyreállítása. A kápolnában a nedves északi fal és nagy méretű sírfelirat helyreállításán dolgoznak, valamint az esővíz-elvezető csatorna felújításán.

Az asztalosműhelyekben készülnek a nyílászárók (ablak, ajtó) korhű másolatai, az új ablakokat október végétől kezdik fokozatosan a helyükre tenni. Több történelmi kőelemet, szobrot, ajtószárnyat, rácsot, korlátot restaurátor műhelyekbe szállítottak felújításra, néhány megújult kőből készült elem pedig már a Betléri Múzeum raktárában várja, hogy visszatérhessen a krasznahorkai várba. A felső vár felújításának előkészületeként jelenleg előzetes régészeti vizsgálatok zajlanak az ágyúteraszon.

Mint elmondták, egy időre felfüggesztik a kinti munkálatokat, amik majd tavasszal, a melegebb időjárás beköszöntével folyatatódnak. Beltéren, ahol megfelelő hőmérsékleti feltételek alakíthatók ki, a restaurálási munkák tovább zajlanak.

A vár alatti részen is zajlik az építkezés

A vár alatti területen elkészültek a leendő információs központ és az ún. nagy büfé alagsori részeinek szerkezeti munkáival, víz- és hőszigetelésével, a vezetékek elhelyezésével. Lerakták az ún. kis büfék alapjait, a föld feletti, fából készült részeken jelenleg a kivitelező műhelyében dolgoznak. Haladnak a munkák a főparkolóban és az a buszok számára kialakítandó második parkolóban is.

 

Az alsó vár, a középső vár egy részének felújítása és vár alatti terület kiépítése tavaly augusztusban kezdődött több mint 20 millió eurós költséggel. A projektet három éven belül kell befejeznie a kivitelezőnek.

Krasznahorka várát 2012. március 10-én súlyos tűzvész sújtotta, a kormány közel 35 millió eurót hagyott jóvá a felújítására. 

További képekért kattintson Facebook-oldalunkra!

  • Rozsnyó-vidék, szöveg, fotó: Prékop Ivett

Zajlik a krasznahorkai vár felújítása, részleges nyitás másfél év múlva várható

Tűzvész a krasznahorkai várban



Hagyj üzenetet