Zemplén festőjének kiállítása az Andrássy Képtárban

Zemplén festőjének kiállítása az Andrássy Képtárban


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum az idei Múzeumok és Galériák Éjszakája programsorozat keretében új kiállítást szervez a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban. Május 16-án, kedden 16.30 órakor kerül sor a Teodor Jozef Mousson című időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitójára. A rendezvény egyúttal a képtár közeledő nyári idényének nyitó rendezvénye is.

Mousson Tivadar József (1887-1946) az első festők egyike volt, aki szisztematikusan foglalkozott Zemplénnel. Lelkes rajongója és megörökítője volt a zempléni tájnak és embereknek – ismertet meg a művésszel Dana Barnová, a Zempléni Múzeum munkatársa. 1911-1944 között Nagymihályban élt és alkotott, egy gazdasági és kulturális központoktól, aktuális képzőművészeti eseményektől távol eső kis városban. Mousson, “a zempléni nap és nép festője”, csaknem három évtizeden át örökítette meg ennek a vidéknek az életét és néprajzi sajátosságait. Akadémikus stílusú realisztikus festészete eljutott a tiszta színek felszabadult ábrázolásához, felhasználva a fények és színek törvényszerűségeit, brilliánsan megragadva a múló pillanatot és fényhatást. A táj és emberek iránti töretlen érdeklődésének köszönhetően munkássága Zemplén egyfajta sajátos képzőművészeti monográfiájává vált. Ez lett Mousson alkotásainak, számtalan tájképének, zsánerképének, főleg piaci jeleneteket ábrázoló figurális kompozíciójának domináns motívuma – avat be a  festő munkásságába a szakember.


A nagymihályi Zempléni Múzeum rendelkezik a festő legteljesebb – olajfestményekből, rajzokból és akvarell tanulmányokból álló – képgyűjteményével Szlovákiában. Munkáinak több kisebb gyűjteménye szlovákiai, illetve külföldi galériák, múzeumok és más intézmények (iskolák, bankok) vagy gyűjtők birtokában van. Műveit már több szlovákiai galériában, többek között Besztercebányán, Kassán, Pozsonyban is bemutatták.

A krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban rendezett kiállítás válogatást mutat be a művész sokrétű munkásságából, a közönség a közelmúltban restaurált festményeket, fényképes és írásos anyagokat, a festő hagyatékából származó tárgyakat tekinthet meg a csodálatos szecessziós képtár falai között. A tárlat szeptember 30-ig látogatható, szerdától vasárnapig 13.00 és 17.00 óra között.

  • pr-i, rozsnyovidek/Rozsnyói Bányászati Múzeum

 

A 2017-es Múzeumok és Galériák Éjszakája rozsnyói programjairól itt írtunk bővebben:

Múzeumok és Galériák Éjszakája – a Rozsnyói Bányászati Múzeum többnapos programsorozattal várja a látogatókat

 Hagyj üzenetet