Labirintus Udvarral az önismeret felé vezető úton Gombaszögön

A 2009 óta működő TANDEM nonprofit szervezet idén is kialakítja a Labirintus Udvart július 14. és 20. között a Gombaszögi Nyári Táborban, ahol a tavalyihoz hasonlóan ismét az önismereté lesz a főszerep: egyénileg és csoportosan, előadások és workshopok keretében, befelé figyelés és egymáshoz fordulás formájában. A kötött programok mellett pedig minden nap reggel kilenc és délután hat óra között egy teaház várja a pihenésre, elcsendesülésre vagy beszélgetésre vágyó táborlakókat.

“A labirintus az egyik legősibb szemlélődő eszköz, amit az emberiség ismer és használ, legyen szó akár személyes, spirituális fejlődésről, vagy személyiség-fejlesztésről. “ – állítja Halász Péter és Halász Anita, akiknek az irányításával idén felépül majd a labirintus. Az első labirintusjárás szerda délután lesz, csütörtökön, pénteken és szombaton pedig 10.00-kor kezdődnek. Nem csak a labirintusban foglalkoznak a szervezők az önismerettel, hanem kihasználják Krasznahorkaváralja csodás természeti adottságait, és lesznek outdooros önismereti foglalkozások is.
A pénteki nap az életpálya-tervezés témájának lesz szentelve. Először Szűcs István karriertanácsadó tart egy interaktív előadást, ahol megosztja közel egy évtizednyi tapasztalatát az álláskeresőkkel folytatott egyéni és csoportos munkájából. Munkával kapcsolatos kérdéseinkre is választ kapunk péntek 10.00-tól a magyarországi Ygen Humán Erőforrásközpont egyik alapítójától.
Coach, karriertanácsadó, pszichológus, pszichiáter – mi a közös bennük s miben különböznek? Kinek s mikor érdemes hozzájuk fordulni? Hol a határ a terápia és a segítő beszélgetés között? Többek közt ezekről is lehet majd faggatni az udvar szakavatott vendégeit, Bolemant Éva coachot, Szűcs István karriertanácsadót és Hunčík Péter pszichiátert. A kerekasztal-beszélgetés után lehetőség lesz mindhárom szakemberrel egyéniben is konzultálni.
A Labirintus Udvarban feltérképezhetjük azt is, hogy milyen gondolatok, hiedelmek kísérik az elképzeléseinket „a férfiakról” és „a nőkrők”, „a Nagy Ő-ről” és a „a Szerelemről”. Évezredes mintákat, kíméletlen elvárásokat, rég elavult szerepeket tudatosíthatnak és engedhetnek el az érdeklődők Byron Katie Négy kérdés módszerének segítségével.

A TANDEM vendége lesz Hoppál Bori testtudat oktató is, aki több mint 15 éve foglalkozik a „Női Test Csodáival”. Vetített képes előadásaival szeretné átadni ősi korok és a modern világ tudását a női testről és megmutatni, hogy lehet máshogy gondolkodni, mint ahogy azt ma a média sugallja. Body-Mind Centering® és Négy Kérdés workshopjaival átélhető tapasztalást és gyakorlati segítséget nyújt ahhoz, hogy minden nő rátaláljon a benne rejtőző tudásra, bölcsességre. Két könyve jelent meg: a KebelbarátNők (2010), és a kamaszlányoknak szóló Az én testem (2014).

Az „Utazások kívül és belül“ nevű program keretén belül a külső világban folytatott utazások belső világunkra gyakorolt hatásáról beszélgethetnek az udvarba látogatók Bujna Zoltán biciklis világutazóval, Leporisz Viktor nepáli túravezetővel, Kovács „Kovi“ Zoltánnal, a VÁNDOR LÁSS alapítójával és Angyal Rékával, aki a közelmúltban, a földrengés idején volt épp Nepálban egy hegyi túrán.
Az esti előadásokat olyan nagy mesterek tartják majd a Labirintus Udvarban, akiknek a gondolataiból sokan és sokáig meríthetünk erőt és lelkesedést, ötleteket és irányokat az életvezetésünk, személyes fejlődésünk, nagy döntéseink vagy éppen apró hétköznapi választásaink alakításához.
Pap János nevetéskutató, zenei akusztikus. Hang- és Humoroskolát vezet Kapolcson a Művészetek Völgyében, és a nevetésről tart előadásokat pedagógusoknak Magyarország-szerte. 2011-ben „Ma még nem nevettem” címmel könyvet adott ki a nevetésről Bagdy Emőke professzor asszonnyal. Mindemellett pedig természettudományi doktor, a fizikai tudományok kandidátusa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akusztika tanára,  tudományos főmunkatárs.
Pál Feri magyar magasugró bajnok, aktív, főállású sportolóból lett katolikus pap és mentálhigiénés szakember. Küldetése talán leginkább abban ragadható meg, hogy olyan, lelki egészséggel kapcsolatos tudást közvetítsen a fiatalok és idősebbek felé, amely által teljesebb életet élhetnek. Idei előadásában nemrég megjelent, „A magánytól az összetartozásig“ című könyvéből merít majd, új nézőpontokat, fontos megértéseket, megkönnyebbülést és elgondolkodni valót kínálva mindannyiunknak.
Joós István a  Szívesség Közösségének alapítója, ahol segíteni akarók és segítséget kérők százai találtak egymásra, és ami még a cserénél is sokkal fontosabb: kapcsolatra, kapcsolódásra, emberségre. A Labirintus Udvar vendégeként önképről, a saját ügyünk megtalálásáról, a világban uralkodó rendről osztja meg gondolatait.
Minden nap végén különböző kultúrák történetei kerülnek terítékre Szabó Eszter és vendégei jóvoltából. A tavalyi tapasztalatokból kiindulva pedig egész napos nyitvatartással várják a szervezők a teaházba a csendes, nyugodt percekre, különböző ízvilágú teákra vágyó táborlakókat, ahol megpihenhet test és lélek egyaránt.
A TANDEM programfelhozatala tehát ismét rendkívül izgalmasnak ígérkezik. A Labirintus Udvarban a Gombaszögi Nyári Tábor fesztivállakóinak lehetőségük nyílik a pörgésből való kiszabadulásra, az elcsendesülésre és egy kis lelki felfrissülésre.
A tábor programjáról további információkat a rendezvény honlapján és Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

– GNYT