Andrássy Franciska jótékonysága inspirálta a gömöri karácsonyi adománygyűjtést

Andrássy Franciska jótékonysága inspirálta a gömöri karácsonyi adománygyűjtést

A Betléri Múzeum a GemArt – Gömöri Művészeti Intézettel, a Rozsnyói Egyházmegyei Karitásszal és a közösségi központokkal együttműködve karácsonyi gyűjtést szervezett a rászorulók – gyerekek, idősek, hátrányos helyzetűek – részére. A jótékonysági akciót a nemeslekűségéről és számtalan nagy értékű adományáról ismert Andrássy Franciska grófné ihlette. 

A gyűjtés az adventi időszakban, 2023. december 1-jétől 20-ig tart, az adományokat (ruha, cipő, háztartási eszközök, játékok, könyvek, tartós élelmiszerek, tisztálkodószerek, kreatív eszközök stb.) több helyen is le lehet adni. Az egyik gyűjtőpont a Betléri Múzeum pénztára (a kastély mellett, keddtől vasárnapig 9:00 és 16:30 óra között). További gyűjtőhely pl. a Rozsnyói Turisztikai Információs Központ és a Csetneki Községi Hivatal.

“Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska jótékonyságukról voltak ismertek. A gyermektelen grófi pár visszavonult életet élt külföldön. Amikor Dénes megörökölte a hatalmas vagyont, úgy döntöttek, másoknak – árváknak, özvegyeknek, betegeknek, idős és szegény embereknek fognak segíteni. Filantróp és kozmopolita szemlélettel segítettek mindenkinek, aki rászorult, nemzetiségtől vagy vallási hovatartozástól függetlenül, és gyakran névtelenül tették ezt. Kórházak, árvaházak és iskolák alapításához nyújtottak támogatást. A legtöbb adományt Rozsnyó város és környéke kapta. A segítségükről az egyes épületek falain a mai napig fennmaradt köszönőfeliratok tanúskodnak, de azok az iratok is, melyeket ezek az intézmények hálából adományoztak nekik.
Maga Dénes is szeretett feleségét, Franciskát tartotta az adományozások kezdeményezőjének. Felesége halála után még intenzívebben folytatta a jótékonyságot. Éppen ezért lehet manapság számunkra inspiráló Andrássy Franciska jótékonysága” – olvasható a gyűjtés szervezőinek felhívásában.
  • pr-i, Rozsnyó-vidék

Soha el nem múló szeretet és ragaszkodás – gyászmie Franciska grófné emlékére

Legyen ma is példa a grófi pár jótékonysága – gyászmise Andrássy Franciska emlékéreHagyj üzenetet