A kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a Sajó mentén

A kormány rendkívüli helyzetet hirdetett a Sajó mentén

Rendkívüli helyzetet hirdetett szerdai ülésén a kormány a Sajó mentén. A folyót február óta szennyezi a vasércbányából kifolyó bányavíz. A rendkívüli helyzet a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járás területén van érvényben – számolt be a TASR.

„A rendkívüli helyzet kihirdetésének célja, hogy el lehessen fogadni azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek megakadályozzák a víz minőségének további romlását és mérsékelik az alsósajói bányából kifolyó vízszennyezés miatt előállt rendkívüli helyzet következményeit” – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A rendelet értelmében Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszternek állapotfelmérést kell elrendelnie és a legmegfelelőbb technológiai eljárások segítségével elemzéseket végeztetni annak meghatározására, hogy melyik a legalkalmasabb módszer a folyó eredeti állapotának visszaállítására. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszternek a költségek finanszírozásának biztosítása ügyében együtt kell működnie a környezetvédelmi tárcával. A kormány határozata szerint Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter feladata a Sajó további szennyezésének megakadályozását célzó óvintézkedések elrendelése.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, a szulfát- és az arzéntartalma is. Június közepén katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában, hogy csökkentsék a kifolyó víz ásványianyag-tartalmát.

  • forrás: TASR, fotó: TASR – Milan Kapusta

Čaputová: A Sajó halott, és szó szerint megöli Gömör potenciálját

A szennyezés teljes megszüntetése után revitalizálják a Sajót



Hagyj üzenetet