Rekordok éve – Ilyen volt Gombaszög 2014-ben

 

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor mind a résztvevők létszámát, mind programkínálatát tekintve rekorder volt. Nem csak az elmúlt évtizedek legnagyobb Gombaszöge volt, de az összlátogatottságot tekintve a 2014 nyarán sorra került Tábor volt minden idők legnagyobb felvidéki magyar ifjúsági akciója.

Az internetes és a helyszíni jegyvásárlás során kitöltött regisztrációs adatok segítségével részletes statisztika készült a Tábor látogatóiról. A résztvevők összesen három kontinens tizenkét országából érkeztek, legtöbbjük, 89 százalékuk Szlovákiából jött, és csaknem minden tizedik látogató volt magyarországi. Szlovákián belül az összes magyarlakta járás képviselte magát Gombaszögön. A legtöbben a Komáromi járásból érkeztek: minden negyedik látogató a Duna-parti városból és környékéről indult útnak, maga Komárom pedig a települések versenyét is kimagaslóan megnyerte 135 résztvevővel. A járások közül a dobogóra még a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járás állhatott, őket követi a Rozsnyói és a Kassai, illetve a Kassa-környéki járás. Az adatok ismét mutatják, hogy a távolság nem akadály, ha Gombaszögre kell menni.

lakhely

Kassa városából 66 látogató érkezett, Pozsonyból 54, Párkányból 40. Ugyanakkor az összesített települési rangsorban Budapest áll a második helyen, összesen 81 előadó, táborozó és vendég érkezett Krasznahorkára a fővárosból. A faluk versenyét idén Bátorkeszi nyerte kerek harminc résztvevővel, de az egy főre jutó táborozói népsűrűség rekordját Jabloncán döntötték meg, ahol minden 40 és feledik lakosra jutott egy gombaszögi táborozó.

letszam

A Tábor egyedi résztvevőinek száma 2014-ben 1490 fő volt. Ezen felül csak koncertjegyet 2080 látogató váltott. Habár róluk nem készült részletes statisztika, döntő többségük nagy valószínűséggel Krasznahorkáról és a Rozsnyói medencéből érkezett. Ha a táborban és csak a koncerteken résztvevő napi látogatószámot összeadjuk, 7964 főt kapunk, amivel a 2014-es Gombaszögi Nyári Tábor lett a leglátogatottabb szlovákiai magyar ifjúsági rendezvény. A legtöbb táborozó július 19-én, szombaton tartózkodott a krasznahorkai kempingben és a Királyréten, aznap összesen 2746 látogatót regisztráltak a szervezők.

kozl

A regisztráció során a szervezők arra is rákérdeztek, milyen közlekedési eszközzel érkeznek a látogatók a Táborba. Pár éve még csak néhány autó állt a kemping előtti talpalatnyi parkolóban, idén négy táborozóból három autóval érkezett. Ugyanakkor a Nyugat-Szlovákiából induló partybuszok iránt is olyan nagy volt az érdeklődés, hogy nagyobb kapacitású buszokra lett szükség. Tizenegy ember biciklivel érkezett Krasznahorkára, a helybéliek nagy része pedig gyalogosan jutott el a kempingbe.

fogl

A résztvevők összetételében némileg változott a kép a 2013-as Táborhoz képest: Habár a korfa arányai szinte változatlanok maradtak, jóval több fiatal dolgozó látogatott el Krasznahorkára, mint egy évvel korábban, miközben az egyetemisták száma csak kevéssel emelkedett. A jelenség magyarázata nagy valószínűséggel az, hogy végzősök diplomával a kezükben is visszajárnak a táborba, bizonyítva azt, hogy Gombaszög mára már nem csak diáktábor, hanem a szlovákiai magyar ifjúság legnagyobb találkozóhelye és fóruma. A legtöbb egyetemista Pozsonyban koptatja a padot, a második legtöbben Budapesten tanulnak, a dobogó harmadik fokán pedig a komáromi egyetemisták állnak, a dobogóról Brünn és Nyitra épp csak pár százalékkal maradt le. De idén is tiszteletüket tették több híres külföldi egyetemi város – így Róma, Párizs és Washington – diákjai is Gombaszögön. A középiskolák megmérettetésében Komárom került ki győztesként 45 diákkal, utána következik Kassa és Rozsnyó 34 és 24 diákkal.

youth-in-action-03

Összesen négyszáznyolc sátort állítottak a táborozók, ami már egy közepes falu házszámának felel meg. A legutóbbi népszámlálás alapján csaknem ennyi ház és lakás van például Csallóközkürtön vagy épp Dunamocson.

Az állandó táborozók közül a legtöbben a Péter és a Zoltán keresztnevet viselték, a női keresztnevek csatáját a tavalyihoz hasonlóan a Katalinok nyerték holt versenyben az Évákkal és a Rékákkal. A születési adatokból az is kiderül, hogy tizenkilenc résztvevő a Táborban ünnepelte születésnapját.

A következő Gombaszögi Nyári Tábor a már megszokottnak mondható helyen és időben, július harmadik hetében, július 14. és 20. között lesz Krasznahorkán. Folyamatosan frissülő információk a Tábor honlapján a www.gombaszog.sk címen, illetve a www.facebook.com/gombaszog facebook-oldalon érhetőek el.

Stubendek Attila

Grafikák: Csambal Tamás és Stubendek Attila