Befejeződött az idei Gombaszögi Nyári Tábor

Befejeződött az idei Gombaszögi Nyári Tábor

Méltó véget ért a 2015-ös Gombaszögi Nyári Tábor, amikor a háttérben a kivilágított vár fényei villóztak, a nagyszínpadon pedig a Ghymes együttes – kiegészülve Bokor Rékával és Bauer Ildikóval – énekelték a Kézfogás című dalt, amit a közönség is kézenfogva, egymást átölelve dúdolt. Összességében több mint kétezer résztvevője volt a tábornak, amivel ismét sikerült rekordot dönteni.

Tizenöt helyszínen több mint kétszázötven program valósult meg, koncertekkel, közéleti vitákkal, csapatjátékokkal, színházi előadásokkal, hírességekkel, tudósokkal és utazókkal. A tavalyit is meghaladva, idén félezer sátrat állítottak fel. A tábor közéleti programjában színvonalas előadásokra, fórumokra került sor, idén is elismert szakemberek, politikusok voltak Gombaszög vendégei. Köztük Karel Schwarzenberg, volt cseh külügyminiszter, Stumpf István, alkotmánybíró, Tóásó Előd, Ondrejcsák Róbert (CEENA), A. Szabó László (MKP), Prékop Mária (Híd). A közéleti paneleken kívül színes művészeti, önismereti és kreatív program várta a látogatókat, esténként pedig a magyar könnyűzene nagyjai szolgáltatták a jó hangulatot.

gnyt zaro2
A Fiatal Építészek Fórumának jóvoltából a Gurigongo Symposium idén is a SzalmaSzínházban tarthatta meg előadásait. Fellépett Laár András, humorista, Scherer Péter rendezésében a Nézőművészeti Kft. Ady és Petőfi című műsora, vasárnap pedig a slam poetry krémje lépett színpadra.
gnyt zaro3A TANDEM Labirintus Udvara önismereti programokkal várta a pihenni vágyókat, az előadók között szerepelt Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember, valamint Hoppál Bori, testtudat oktató is.
A chillsátort idén a dunaszerdahelyi Durvacrew töltötte meg zenével, a brünni Sárga Szamár szerkesztői analóg fotó-műhelymunkát és naprakész olvasnivalót, az Irodalmi Szemle kortárs irodalmi csemegéket, a Korona sátor pedig a komolyzenét szolgáltatta a táborlakóknak.
A táborban helyet kapott egy húsz köbméteres medence, egy kilenc méter magas mászófal kötélpályával, valamint néhány lelkes pedagógus hallgatónak köszönhetően a Gombaovi is.

gnyt zaro4

A tábor főszervezője, Orosz Örs a következő szavakkal búcsúzott a táborban rendszeresen megjelenő napilap, a Vadalma utolsó számának hasábjain: “Hogy mi itt szeretünk élni, immár dalban, Gombaszög himnuszában is megfogalmaztuk. Itt tetszik a levegő, a megfogható és megfoghatatlan örökségünk, környezetünk, egyedi szellemiségünk és hagyományaink. De máshol nem olyan a te meg ő, mert mit sem érünk várakkal, szokásokkal vagy pénzzel, ha nincs meg az a közösség, ami élettel tudja megtelíteni a teret. Pár hónapja nem is gondoltuk volna, mennyire aktuálissá válnak ezek a tételek. Amikor több tízezren kerekednek fel, hogy új otthonra leljenek akár egy másik földrészen is, a felvidéki magyar közösség megoldásra váró problémái még inkább háttérbe szorulhatnak. Ettől és a politikai szélirányoktól függetlenül mondjuk azt, hogy itt szeretünk élni, itt akarjuk rendbehozni a közügyeket, itt szeretnénk élhető és szerethető környezetet teremteni magunk és a következő generációk számára. Nyitva a világ előtt, de tudatosítva és elmélyítve identitásunkat. Köszönöm mindenkinek, aki ellátogatott Krasznahorkára, hogy ismét együtt lehettünk a felvidéki fiatalok legnagyobb találkozóhelyén és legjobb buliján, a Gombaszögi Nyári Táborban! Jövőre újra, ugyanitt!“

gnyt zaro

Vasárnap a Szlovákiai Magyar Dal Napja után a Rómeó Vérzik lépett a színpadra, majd a Ghymes koncertje zárta a tábort. Estére a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői színes led-fényekkel világították ki Krasznahorka várát, amivel továbbra is fel akarják hívni a figyelmet közösségünk egyik legfontosabb szimbólumára. A vár egyik, a három évvel ezelőtti tűzvészben elpusztult harangjának helyreállítására a szervezők gyűjtést indítottak, aminek részletei a www.krasznahorka.sk oldalon találhatóak.

– gnyt

Kapcsolódó írásaink:

DSCF4746

Szimulációs társasjáték: Egy nehéz döntés a hírszobában!

Dilidokihoz soha? – beszélgetés segítő szakemberekkel

Lassan végéhez ér a Gombaszögi Nyári Tábor

A bolíviai fogoly – gombaszögi beszélgetés Tóasó Előddel

Hétvége Gombaszögön – a Gombaszögi Nyári Tábor negyedik napja

Trollfoci Gombaszögön

Ő is akarta? – a párkapcsolati erőszakról Gombaszögön

Szalonok, kaszinók és Kukorelly Endre a gombaszögi táborban

Egy futballfüggő és naplója

(…)Hagyj üzenetet