Ő is akarta? – A párkapcsolati erőszakról Gombaszögön

A nők elleni erőszakról beszélgettek a táborozók Gombaszögön Szapu Mariannával, a Comenius Egyetem Genderkutató Központjának adjunktusával és Wirth Judittal, a Nők A Nőkért Egyesület (NANE) képviselőjével.

A nők elleni erőszakról rengeteg „népi bölcsesség” szól. Ez alapvetően még nem probléma, hiszen manapság nem sokan élik az életüket az ilyen okosságok szerint. Társadalmunkról azonban ez is sokat mond: azok a szociális attitűdök, melyek toleránsak a nők elleni erőszakkal szemben, előkészítik a terepet azok elkövetéséhez. Nem véletlen, hogy nagyjuk látens: az áldozatok nagy része nem bízik abban, hogy valóban segítséget kap. Ezt mutatja az is, hogy az esetek nagyjából 8%-a kerül csak a napvilágra.

A beszélgetés során az erőszak társadalmi kontextusát boncolgattuk: miért gondolják a nők, hogy a szerelem jele, ha a párjuk tudni akarja, merre jár a nap folyamán? Miért dőlnek be a propagandának, ami szilárdítja a patriarchális társadalmi berendezkedést? Miért van szükség anyagi függetlenségre és miért nem tanítják a fiatal lányoknak, hogyan ismerhető fel egy potenciális bántalmazó?

A délelőtt folyamán a NANE egy interaktív foglalkozást is tartott, amelyen a párkapcsolati erőszakról beszélgettek a résztvevők, vitáztak, és megpróbálták definiálni, milyen egy jó és egy rossz kapcsolat. Az egyesület egy installációval próbálta felhívni a figyelmet a problémára – embernagyságú sziluettekkel megemlékeztek egy-egy esetről, mely során a nők elleni erőszak halálos kimenetelű volt.

Az előadást a Phoenix Polgári Társulás szervezte, a Nyitott Társadalomért Alapítvány és a Norvég Alapok támogatta.

A Gombaszögi Nyári Táborban a nők elleni erőszakon kívül több más, fontos társadalmi közéleti kérdés is terítékre került. Az előadások és beszélgetések felvételei megtekinthetőek a tábor Youtube csatornáján és honlapján.

(Nagy Kitti)

Kapcsolódó írásaink:

DSCF4746

Szalonok, kaszinók és Kukorelly Endre a gombaszögi táborban

Egy futballfüggő és naplója

Zene, zene, zene a táborban

Félidő Gombaszögön – a Gombaszögi Nyári Tábor harmadik napja

Regionális és nyugati érdekek az Iszlám Állam elleni harcban

Felvidéki szellem

A Gombaszögi Nyári Tábor második napja – ukrán válság, görög dráma és kortárs irodalom Gombaszögön

Van MÁSIK! – A Márai Sándor Író Kör (MÁSIK) bemutatkozója

A múlt bennünket körülvevő kincsei

Sorozatfüggőkről a Komáromi Szalonban

Schwarzenberg Gombaszögön: A Beneš-dekrétumokat megtartani butaság

Kihívások, sikerek, kudarcok – beszélgetés a roma integrációról

Fejezetek a Gombaszögi Nyári Tábor első napjából

Esti koncert mese helyett

Gombaszög: Erős kezdés Krasznahorkaváralján!

Megkezdődött a Gombaszögi Nyári Tábor