Helyi ízek a Gömöri Kispiacon

Helyi ízek a Gömöri Kispiacon

A tartósítószerekkel tömött, szennyezett, sokszor silány minőségű élelmiszerek, a világ másik végéről szállított színtelen-szagtalan zöldségek, gyümölcsök és az általuk okozott betegségek elkerülése érdekében egyre többen keresik  a jó minőségű, helyben termesztett, feldolgozott zöldséget, gyümölcsöt, húst, tejterméket és egyéb élelmet.

A környezettudatos magatartást, egészséges táplálkozást, valamint a helyi jellegzetességeket, hagyományos eljárásokat és a saját régiónk termékeit előnyben részesítő tudatos vásárlók igénye találkozott az Otvor dvor (Nyisd meg az udvarod) polgári társulás tagjainak kezdeményezésével, akik létrehozták Rozsnyón a Gömöri Kispiacot. Idén nyáron már rendszeresen kéthetente, szombatonként vásárolhatnak a rozsnyói és környékbeli lakosok a Kispiacon a helyi gazdák, termelők kínálatából mézet, lekvárt, szörpöt, szárított gyümölcsöt és gombát, számtalan módon feldolgozott sajtot, bort, fűszernövényeket, de gazdag a kézműves portékák skálája is, vannak itt ékszerek, pokrócok, fonott kosarak, kerámia, különféle használati- és dísztárgyak.

A piac kínálata folyamatosan bővül, a vásárlók örömmel válogatnak a házilag készült, friss, egyedi termékek között, hiszen ezek nem bárhol, bármikor kapható nagyáruházi tucatáruk. A piac előnye, hogy a vevő közvetlen kapcsolatba kerül az eladóval, tulajdonossal, aki szívesen eligazít, tanácsot ad termékével kapcsolatban. Érdemes minden második szombaton ellátogatni a Kispiacra, hiszen a helyi termékek vásárlásával nemcsak megbízható eredetű és minőségű ételt, italt teszünk a család asztalára, hanem saját régiónkat, a környékbeli termelőket is támogatjuk. A piac remek lehetőség a találkozásra is, míg a háttérben szól a zene, melyet a brdárkai Alternatíva polgári társulás önkénteseinek nemzetközi csapata szolgáltat, az ember egy kávé mellett elbeszélgethet a barátokkal, ismerősökkel is. Hiszen a kezdeményezők szándéka éppen ez volt – élettel tölteni meg a piacot.

Programajánló rovatunkban rendszeresen felhívjuk a figyelmet a következő piacnapra. Képeink a június 15-i Gömöri Kispiacon készültek.

pr-i, rozsnyovidek.sk

 



Hagyj üzenetet