Sikerül(t)-e változtatni Európán? – Értékelés Gombaszögön

Értékelésre hívják a leköszönő szlovákiai magyar EP-képviselőket, Bauer Editet és Mészáros Alajost, valamint a jelenlegi listavezetőket, Csáky Pált és Simon Zsoltot a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői. A két hónappal az EP választások után sorra kerülő beszélgetés alkalmas terep lehet arra, hogy a résztvevők mérlegeljék a választások eredményét, levonják a kampány tanulságait, és ismertessék az Európai Parlamenttel és annak a jövőben betöltött szerepével kapcsolatos nézeteiket.

A felvidéki magyarság szempontjából milyen európai népképviseleti jövőkép lehet a legeredményesebb jogaink érvényesítése szempontjából? Milyen előnyökkel jár az, hogy közösségünk képviselői ott lehetnek az Európai Parlamentben? Az Európai Parlament – az uniós demokrácia csúcsa, a szükséges rossz, netán egy teljesen felesleges pénznyelő? Milyen tényleges szerepet tölt be a kontinensen jelenleg az EP, és miben látjuk hasznát mi, felvidéki magyarok? Mennyire tudta mozgósítani a szlovákiai magyarokat a választáson a Híd és az MKP? Sikerül-e hozzájárulnunk egy erős Európához a jövőben, és tudunk-e a saját igényeink szerint változtatni az öreg kontinensen?

A fenti kérdések vezérfonalával a vitában az európai értékekről, érdekekről és a kisebbségeket érintő jogérvényesítésről, illetve az EP választásokról, az azt megelőző kampányról és a jövőképről lesz szó. Terítékre kerül majd az is, milyen álláspontra kell helyezkednie a felvidéki magyarságnak az EP létének és működésének indokoltsága kérdésében, és milyen valós eredményeket várhatunk a következő parlamenti ciklustól jogaink bővülése tekintetében.

A 2014. július 15-20. között Krasznahorkaváralján sorra kerülő Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar nyár legnagyobb ifjúsági eseménye és közéleti fóruma is egyben. Ez az esemény ad alkalmat arra, hogy a fiatal felvidéki értelmiség megvitathassa álláspontját, vagy éppen kialakítsa nézeteit egyes közéleti kérdésekben.

Az fesztiválprogram húzónevei idén a Tankcsapda, Punnany Massif, Intim Torna Illegál és a Jóvilágvan lesznek, vasárnap a színpad a felvidéki előadóké lesz a Szlovákiai Magyar Dal Napja keretén belül. További információ a Gombaszögi Nyári Tábor honlapján és facebook oldalán olvasható.

forrás: Gombaszögi Nyári Tábor