Grecsó Krisztián a márciusi Könyvkuckóban

Grecsó Krisztián a márciusi Könyvkuckóban

Március 8-án ismét teltház volt a Könyvkuckó elnevezésű rendezvényen, a budapesti Grecsó Krisztián “Mellettem elférsz” című regényének bemutatóján.

A harmadik alkalommal sorra kerülő Könyvkuckó első perceiben a házigazda Ambrus Ferenc kérdésére Grecsó Krisztián az Élet és Irodalom című lapról, ottani munkájáról mesélt. Elmondta, az ÉS egy kiváló szellemi műhely, melyet nem a támogatások, csak az olvasók tartanak el. A lapnál figyelemmel követik a határon túli irodalmi életet és pártállástól függetlenül jelentetnek meg műveket – véleménye szerint nincs jobb- vagy baloldali próza, csak jó próza van.

A "Mellettem elférsz" című regénye keletkezése kapcsán Grecsó Krisztián egy tárcáról mesélt, melyben családi elbeszélések és fotók alapján nagybátyjáról, az egykori pannonhalmi szerzetesről emlékezett meg. Mint később kiderült, a tárca alapjául szolgáló családi legendák nem fedik teljesen a valóságot, az író pedig kutatni kezdte a történet hátterét és elhallgatásának okait. Rájött, hogy többet szeretni tudni családtagjairól, rokonairól, távoli őseiről és mindezek alapján egy jól elmesélhető történetet vetni papírra.  Így keletkezett valóság és fikció keveredéséből a "Mellettem elférsz" című családregény. Mit is jelenthet a cím maga? Talán azt, hogy az ember mellett, az életében, a lelkében békében megférhet a múlt és a jelen, a város és a falu… Az este folyamán az író többször is érintette a hovatartozás kérdését, a vidékről fővárosba kerülő ember dilemmáját, aki ragaszkodik gyökereihez, de a mindennapi élete, kapcsolatai, jelene már a városhoz köti.

Az identitás keresése, a múlthoz való ragaszkodás a regény alapmotívuma, a szerző a rozsnyói közönség körében is hangsúlyozta, önmagunk megismerése érdekében elengedhetetlenül fontos tudni, honnan jöttünk, felkutatni családunk történetét, legendáit, őseit, a régi fényképeket, dokumentumokat. Különös érzés tudatosítani, hogy nem vagyunk egyedül, nem vagyunk önálló szigetek, hanem egy régmúltba nyúló hosszú folyamat egyik láncszeme, ahol nem az egyén, az ego a fontos, hanem maga a folyamat. Fontos a még élő rokonok kifaggatása, hiszen egy eltávozott, meg nem hallgatott emberrel egy vissza nem hozható világ távozik. Ha beszélünk az ősökről, azokról, akikről még a ma élő családtagok személyes történetek tudnak mesélni, többé nem úgy látjuk őket, mint eltávolodott, merev szobrokat, hanem hús-vér emberek, valódi karakterek lesznek.
Grecsó Krisztián lebilincselően, fordulatosan, az öniróniát sem mellőzve mesélt a Könyvkuckó vendégeinek, sikerült olyan atmoszférát teremtenie, melyben humoros pillanatok és a közönség soraiban rezonáló nagy, egyetértő, elgondolkodó csöndek váltották egymást.

Az irodalmi esten közreműködött Vanyo Gabriella, aki harmonikán játszott és Lendvai Boglárka, aki részleteket olvasott fel a regényből.
A könyvbemutatót követő dedikálás előtt Ambrus Ferenc, a rendezvény szervezője felhívta a résztvevők figyelmét egy budapesti színházi előadásra, melyre a tervek szerint április végén autóbuszt indítanak Rozsnyóról. A Katona József Színházban futó Tersánszky J. Jenő "Cigányok" című darabjáról van szó, melyet az est vendége, Grecsó Krisztián írt tovább.

A Könyvkuckóban áprilisban Závada Pál íróval találkozhat és beszélgethet a rozsnyói közönség.

szöveg és fotó: Prékop Ivett
www.rozsnyovidek.sk

Dátum: 2012-03-13


Hagyj üzenetet