ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA – 15. régizene fesztivál

ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA – 15. régizene fesztivál

Hamarosan ismét élettel telnek meg a Gótikus út templomai és történelmi épületei, hogy egyedülálló zenei élményeket nyújtsanak a régizene kedvelőinek. A rozsnyói székhelyű Gömöri Művelődési Központ JUDr. Zdenko Trebuľa, Kassa Megye Önkormányzata elnökének védnöksége alatt immár tizenötödik alkalommal szervezi meg az Európai régiók történelmi zenéjének nemzetközi seregszemléjét.

„Az Ars Antiqua Europae in Via Gothica fesztivál eseményei a gótikus templomok mellett idén újra a Gömöri Hagyományok Házában is zajlanak majd, ahol a gótikus művészetet bemutató előadások és zenei produkciók várják a látogatókat” – adta hírül Helena Novotná, a Gömöri Művelődési Központ igazgatónője, majd hozzátette: „Ebben az évben első ízben meglátogatjuk Brdárka község evangélikus templomát is.”
„A fesztivál rendhagyó időpontban, 2016. szeptember 22-én, csütörtökön 18.00 órakor kezdődik egy kísérőrendezvénnyel, melyet új, Gömör személyiségei című projektünk keretében szervezünk. A Gömöri Hagyományok Házában Edita Kušnierová történész a Gótikus út érdekességeivel és jelenlegi helyzetével ismerteti meg az érdeklődőket. Az est zenei részében Marieta Roxerová és Peter Henriczy közreműködik furulyán és gitáron” – tájékoztatott Helena Novotná.
Az idei fesztivál újdonsága, hogy változik a nyitókoncert helyszíne, a csetneki evangélikus templom helyett a rozsnyói Szűz Mária Mennybemenetele Székesegyházban zajlik majd az első fesztiválprogram. „A Sinfonietta Bratislava kamarazenekar „Híres barokk nagyságok” című műsorában ismert zeneszerzők, Antonio Vivaldi, Johann Pachelbel és Johann Sebastian Bach művei hangzanak el” – tudtuk meg Mária Hlaváčovától, a Gömöri Művelődési Központ munkatársától.
Szeptember 24-én, szombaton először szerepel fesztiválhelyszínként a berdárkai (Brdárka) evangélikus templom. 2015-ben megjavították és felújították orgonáját, Wallachy mester 1762-ből származó művét. Ez a nemzeti kulturális emlék szólal meg 14.00 órakor: az orgonamuzsika rajongói régi mesterek darabjait és evangélikus korálokat hallhatnak Daniel Gdovin előadásában. A koncerten fellép a rozsnyói G4 vokálegyüttes is.
A program szeptember 25-én, vasárnap ismét visszatér a hazai helyszínre, a Gömöri Hagyományok Házába, ahol a Timotej Závacký és Miguel Antonio Garcia Rangel gitárduó a reneszánsz időkből származó alkotásokkal lepi meg a közönséget. A tehetséges iglói és mexikói gitáros kettős szintén reneszánsz mesterek műveit tolmácsolja majd a csécsi református templomban 17.00 órától.
A kétéves felújítási időszak után a fesztivál visszatér a márkusfalvai (Markušovce) Dardanellák nyári lak csodálatosan termeibe – a vasárnapi programot a Duet le anam barokk duó koncertje zárja.
Az Ars Antiqua Europae in Via Gothica programsorozat 15. évfolyama szeptember 26-án, a csetneki evangélikus templomban ér véget a magyarországi Lyra szimfonikus zenekar 18.00 órakor kezdődő koncertjével. Az „Európai utakon” című előadást Balogh József karmester vezényli.

  • pr-i, rozsnyovidek/gos


Hagyj üzenetet