Mária Terézia a kastélyba látogat – húsvéti programok Betlérben

Mária Terézia a kastélyba látogat – húsvéti programok Betlérben

A betléri kastély a húsvéti ünnepek alatt is várja a látogatókat, lesz gyermekprogram, jó időben lehet sétálni a hóvirágokkal teli parkban, megtekinthető a “Mária Terézia – a királynő és kora az Andrássyak gyűjteményében” című időszaki kiállítás, és egy kis jelenet erejéig maga Mária Terézia is ellátogat az Andrássy-kastélyba. Húsvétvasárnap, mint a hónap első vasárnapján az lenni szokott, ingyenes a belépés.

A kastély pénteken 10.00 órától 15.00-ig, szombaton 10.00-től 16.00 óráig, vasárnap és hétfőn pedig 9.30-tól 15.30-ig tart nyitva. Vasárnap ingyenes a belépés, a legfeljebb 30 fős csoportok félóránként indulnak. A múzeum munkatársai felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az ingyenes vasárnapokon nincs lehetőség előzetes jegyrendelésre. A díjtalan belépésre jogosító belépőket a kastély pénztárában vehetik át a látogatók.

Húsvéti programok

Húsvét szombatján, azaz március 31-én Mária Terézia királynő látogat el a kastélyba Varga Anikó előadásában. A jelenet I. Andrássy Károly grófi rangra emelését mutatja be, aki a kitüntetést a hétéves háborúban szerzett érdemeiért nyerte el. Andrássy Károly gróf szerepében a rozsnyói Actores Színház színészét, Robert Kobezdát láthatja a közönség, Nádasdy Ferenc grófot pedig kollégája, Bocsárszky Attila alakítja. Mária Teréziával 14.00 órakor, a kastély előtti parkban találkozhatnak az érdeklődők, a gyerekeket a délelőtt folyamán arcfestés szórakoztatja. Esős időjárás esetén a jelenetet a kastélyban adják elő. Húsvéthétfőn a kastély legifjabb látogatóit kis csokoládé meglepetés várja.

Az év végéig lezárják a kastélypark egyes részeit

A betléri Andrássy-kastélyt terjedelmes angolpark veszi körül, mely a legszebb és legjobb állapotú parkok közé tartozik Szlovákiában, de az ICOMOS szervezet jegyzéke is a világ legjelentősebb történelmi kertjei között tartja számon. A több mint 80 hektár területű parkot a 18. század végén alapította Andrássy Lipót gróf (1767 – 1824).

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma értesíti a nyilvánosságot, hogy 2018. március 7. és december 31. között a betléri kastély parkjának területén a beteg és sérült fák átválogatása zajlik majd annak érdekében, hogy további értékes fák ne sérüljenek meg. Ehhez hasonló válogatás – jó néhány pusztító erejű természeti katasztrófa ellenére – a mai napig nem zajlott. Fokozatosan lezárják a park egyes részeit, melyeket megfelelően kijelölnek. „A park ezen részeibe tilos lesz a belépés, ezért arra kérjük a látogatókat, legyenek türelmesek, tartsák tiszteletben és tartsák be az alkalmazottak utasításait. A munkákat a kastély parkjának biztonsága, gyarapítása és szépítése érdekében, valamint az értékes növényzet gyorsabb regenerációja érdekében végezzük” – adta hírül a múzeum.

– pr-i, rozsnyovidek, fotó: SzNM BM FB



Hagyj üzenetet