Thália Színház: Liliomfi

Thália Színház: Liliomfi


Esemény részletek


2017 novemberében mutatta be a kassai Thália Színház Szigligeti Ede klasszikus színdarabját, a Liliomfit. A háromrészes zenés vígjátékot legközelebb 2018. január 31-én, szerdán 12.00 órától láthatja a közönség.

 

Szigligeti Ede – Lakatos Róbert

 Liliomfi

 Rendező: Telihay Péter

Két vándorszínész járja Magyarország tájait. Fiatalok, vidámak, jóképűek, tehetségesek, örülnek az életnek. Különböző kalandokba és szerelmekbe bonyolódnak, mint az ilyen fiatalok gyakran és rendszerint. A nézők közben képet kapnak a magyar vidék mindennapjairól: szokásairól, furcsaságairól, küzdelmeiről, örömeiről és gyötrelmeiről.
Színészekről, színházi emberekről, csepűrágókról mesél Szigligeti színműve, derűvel, örömmel, ugyanakkor valami fátyolos melankóliával, mint mikor az ember a boldogság tetején arra gondol, hogy egyszer ennek vége szakad.
„Társadalmi vígjáték” – írja Szigligeti, s érdemes komolyan venni ezt a megjelölést. Főszereplői a színészek: Liliomfi és Szellemfi a kor gyermekei. Provokátorai és szórakoztatói környezetüknek. Vigaszt nyújtanak és tükröt tartanak azoknak, akikkel a sors összehozza őket. Egyazon arc egyik és másik fele, akár a bohócoké: szomorú és derűs. Színésznek lenni ma nem sikk, inkább eszelős megszállottság. A maszk derűje és bánata ennek a megszállottságnak a két arca. Egy alak áll a tenger partján (Zampano, vagy Szellemfi?) s körvonalai lassan elmosódnak a messzeségben. Hogy ki volt, nem tudjuk, nyomait még őrzi a parti homok, míg föl nem támad az esti szél…
Sajnálatos aktualitást kölcsönöz a történetnek az egyik legsikeresebb magyar filmrendező, Makk Károly minap bekövetkezett halála. Liliomfi és Szellemfi belépett a híres bohócpárosok sorába Makk filmjével. Érdekes adalék, hogy az olasz film pápája, Federico Fellini is ekkoriban készítette el a vándorló artistákról szóló költői művét, az Országúton-t. Az úr és szolga sokszor nevetséges versengése és összetartozása régi témája a művészetnek. Don Quijote és Sancho Panza, vagy Mozart operájában Don Giovanni és Leporello is ennek a viszonynak a varázslatos képei. De ilyen Stan és Pan, vagy Estragon és Vladimir Beckett Godot-jából. Egyszerre esetlenek, ügyetlenek, ugyanakkor tiszták és ártatlanok akkor is, ha történetesen valami csínytevésben vesznek részt…

 

Szereplők

Liliomfi Madarász Máté
Szellemfi Nádasdi Péter
mondjuk Kamilla Varga Szilvia
Szilvai, sötét alak Vasvári Emese
mondjuk Mariska, a lánya, ha igaz Lax Judit
Erzsi zűrzavarban Rab Henrietta
ilyen-olyan Szomszédasszony Varga Lívia
Szolgálólány, vagy mi Dégner Lilla
mondjuk Kányai Bocsárszky Attila m.v.
mondjuk Gyuri, ő is zűrzavarban Ollé Erik
idősebb Schwartz ki tudja honnan Pólos Árpád
ifjabb Schwartz ugyanonnan Illés Oszkár
Lány a fogadóban Novák Éva m.v.

 

 

– rozsnyovidek, forrás. fotó: www.thaliaszinhaz.skHagyj üzenetet