A beszélő köntös – a Komáromi Jókai Színház zenés színdarabja Rozsnyón

A beszélő köntös – a Komáromi Jókai Színház zenés színdarabja Rozsnyón


Esemény részletek


A Komáromi Jókai Színház A beszélő köntös című zenés darabját mutatja be Rozsnyón 2023. december 12-én, kedden 18:00 órától a Kereskedelmi-Kulturális Központban (OKC). 

MIKSZÁTH KÁLMÁN – LAKATOS RÓBERT – LABODA RÓBERT

A BESZÉLŐ KÖNTÖS

A történet a török megszállás idejében játszódik, a játék helyszíne Kecskemét városa, mely még ezekben a nehéz időkben is megőrizte függetlenségét. A szabadságnak azonban ára van: a törökök is, a kurucok is, a labancok is szabad prédának tekintik, sarcolják, fosztogatják a várost.

Kisebbségi helyzetünkből adódóan sokszor érezhetjük azt, hogy mi szlovákiai magyarok, úgy élünk, mint Kecskemét város polgárai a régmúltban. Identitásunk kettőssége zavart okoz a hétköznapokban, hiszen teljes mértékben nem tartozunk egyik főúr fennhatsága alá sem. És ugyanúgy próbálunk ügyeskedni, keresni a kiskapukat, a túlélési lehetőségeket, ahogy tette azt Lestyák Mihály és a kecskeméti városatyák.

Az előadás megpróbál ezen a nagyon szép, ugyanakkor tanulságos történeten keresztül szólni a jelen helyzetről, természetesen anélkül, hogy direkt módon aktualizálna, vagy megbontaná Mikszáth történetét.

A Beszélő köntös ősbemutató: új zenés színházi adaptáció készült Mikszáth történetéből, nagyszerű hazai alkotók közreműködésével, mely az idők folyamán klasszikus irodalommá vált Mikszáth Kálmánt közelebb hozza az ifjúsághoz.

A beszélő köntös igazi családi előadás, a fiatalabb nézőinknek épp olyan színházi élményt kínál a fordulatokban gazdag történet, az akciójelenetek, a török-labanc-kuruc támadások, mint szüleik számára, akik kisebbségi helyzetünk abszurditásán, kiszolgáltatottságunk és ügyeskedéseink komikusságán tűnődhetnek el – olvasható a színház honlapján.

Mikszáth Kálmán azonos című regényét színpadra alkalmazta Varga Emese, a rendező Gál Tamás.

  • Rozsnyó-vidék


Hagyj üzenetet