Újabb tagokkal bővült a GIKSZER – színjátszóikat díjazták a gálaesten

Újabb tagokkal bővült a GIKSZER – színjátszóikat díjazták a gálaesten

Másodszor szerveztek gálaműsort a rozsnyói gimnázium mellett működő színjátszók, hogy ünnepélyes keretek között összegezzék az elmúlt időszakot, bemutassák a csapat sokszínűségét és nem utolsósorban átadják a legjobb színésznek, színésznőnek járó elismerést és a nívódíjat.

DSCF3752November 4-én este a rozsnyói történelmi városháza nagyterme adott otthont a II. GIKSZER Gálának. „Színház az élet és élet a színház” – idézte a költőt Kristóf Roland, a csapat rendezője, aki beszédében felelevenítette a kezdeti időszakot, amikor olyan volt a színjátszó csoport, mint a kisgyerek: „aki csetlik-boltik és a maga hibáiból tanulja az életet. És mi tanulni akartunk, hibázni akartunk. Ez is lett a nevünk: hiba, azaz gikszer, ami a mi értelmezésünkben a kísérletezést jelenti. Azt a kísérletezést, ami magában hordozza a hiba lehetőségét. Amiből tanulunk és fejlődni tudunk. Ez a GIKSZER – azaz a Gömöri Ifjak Kis Színpadi Erőlködése Rozsnyón. És ennek a mozaikszónak az erőlködés részét ragadnám ki, amivel igazából azt akarjuk mondani, hogy nem vesszük magunkat nagyon halálosan komolyan, hiszen a hangsúly a jókedven van, azon a családias légkörön, ami az elmúlt hat év alatt alakult ki” – mondta a rendező.DSCF0453Egy videó-összeállításban felidézték az elmúlt hat év fontosabb pillanatait, az eddig bemutatott darabok néhány jelenetét, szakmai elismeréseiket. A GIKSZER tagjainak sokoldalúságát bizonyítja, hogy a színjátszók többféle szerepben is bemutatkoztak az est folyamán, legyen az EndOrFin együttes műsora, rögtönzött kórus vagy néptánc bemutató.

DSCF3703Az idei legjobb színész és színésznő díját a Falu című komédia májusi premier előadásának diákközönsége szavazta meg. A legjobb színésznőnek járó Indián Kislány díjat Kristóf Vivien másodikos gimnazista nyerte, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem volt jelen a díjátadón. A legjobb színésznek Kusztván René harmadik osztályos diákot választották, ő kapta az idei Indián Kisfiú díjat. A csoport belső díját, a GIKSZER-díjat, melyet a színjátszók szavaznak meg egyik társuknak, Korintus Attila vehette át, aki immár hat éve, megalakulása óta oszlopos tagja a csapatnak és sikeres alakítást nyújtott a Falu című darab polgármesterének szerepében.

DSCF3728

DSCF3740„Idén hét új taggal bővült a csapat, hatan elsősök közülük és egy másodikos, aki kedvet kapott a tavalyi év során és jelentkezett ő is a GIKSZER-be” – nyilatkozta portálunknak Lőrincz Tímea tanárnő, a csapat mentora. Mint elmondta, a gálához az adta elsősorban az ötletet, hogy szerették volna motiválni a diákokat arra, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak, illetve szeressenek GIKSZER-tagok lenni, szeressenek darabban szerepet vállalni. Az, hogy minden évben a nézőktől függ, hogy ki kapja a díjat, ösztönzi és izgalomban tartja a színjátszókat. „A múlt évben az ötödik évet kezdtük el, és akkor úgy gondoltuk, ez egy olyan időszak, amit jó lenne megünnepelni – hogy már ennyi éve működünk, dolgozunk, együtt vagyunk. Szerettünk volna egy ünnepi keretet adni ennek, így a kettőt összekapcsoltuk, és így alakult ki a GIKSZER Gálánk, ami idén már második alkalommal kerül megrendezésre.” A tanárnő azt is elmondta, sikeres volt a hét állomásból álló őszi turné, helyszínenként átlagban hetven néző volt kíváncsi a Falu című darabra. További előadásokat is terveznek, illetve szeretnék a környékbeli településeken bemutatni új műsorukat, a nyári összpontosítások alatt, Karinthy novellákból létrehozott jeleneteket.

DSCF3734Kovács Péter, a csoport egyik vezetője, segédrendezője érdeklődésünkre elárulta, a GIKSZER soron következő darabját George Orwell 1984 című regénye inspirálta. Az okostelefonok, laptopok elterjedésével adja magát az állandó megfigyelés-megfigyeltség problémája, az érzés, hogy valahogy sosem vagyunk egyedül – árulta el Kovács Péter. Kérdés, hová vezet, fejlődhet az elkövetkező évtizedekben mindez, tehát a mai kor problémáira próbálnak majd reflektálni. A döntésről így nyilatkozott: „Elgondolkodtunk azon, hogy csináltunk már tragédiát, vígjátékot, krimit, romantikus darabot, és mi az, ami még teljesen új lenne a színpadon: így jött a science fiction. Kíváncsiak voltunk, hogy mutatna, hogyan tudnánk megcsinálni. Szeretjük a kihívásokat, és neki is láttunk – már a premiert követően jött egy gyors ötlet, dolgoztunk rajta, a koncepciót felállítottuk, a gála után kezdjük a szöveges próbákat.”

DSCF3741DSCF3685DSCF3717DSCF3744

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet